HTML

Penteken erkeztem, keso este. A parizsi atszallas picit necces volt, de jol birta a futast a gagyi carry-on, amit angliaban vettem. Az ut, bar hosszu volt, nem volt annyira gaz. Megneztem 3 filmet, es vegulis a parizs-nyc szakasz sem volt tobb, mint 8 ora, amennyit azert mar buszon is ultem nem egyszer.

A JFK (repter) teljesen rendben volt, az immigration is flottul ment, meglepoen gyorsan kiertem. Persze sikerult a repteri szemelyzetnek oly modon dobalnia a taskam, hogy egy bor osszetorjon. Szerencsere feher, es nem az oltonyos taskamban volt. Mindez persze csak a lakasban derult ki, addig csak az ossze-vissza folyt bor szagat ereztem, ugyhogy nem voltam nyugodt a taxiut soran. Ami egyebkent feeling volt, sarga ford, vegig a varoson, mindezt a Drive (film) zenejere. Oriasi autok, oriasi kamionok, oriasi autopalyak. Mint az amcsi filmekben, de elsore tenyleg durvan neztek ki. Meg persze ugye par nevezetesseg mellett is elhaladtunk, a Time Square fenyei eleg jol neztek ki a sotetben, es oriasi nyuzsges is volt.

A lakasomrol sokat nem tudtam, bar intenziv google keresessel azert sikerult nagyjabol azonositani, de nem akartam beleelni magam, mert eleg jonak tunt. Mar a taxis is mondta, hogy szep uj epulet, meg jo helyen van, es tenyleg. A Time Sq (amerre az iroda is van) utcajanak magassagaban, Manhattan nyugati oldalan, a Hudson folyotol kb 200m-re, a part menti elso felhokarcolo 19. emeleten. A lakas a helyi (manhattani tip-top) szinvonalnak megfeleloen van felszerelve, teljesen berendezve, gyonyoru, a belvarosra es a folyora nezo kilatassal. Kicsit ki is akasztott :)

Masnap felmentem a tetore is: 360 korbesetalhato, nyugagyakkal es novenyekkel tarkitott, gyonyoru kilatas a folyora, a varosra, a tulparta, a kornyezo epuletekre, a tavoli felhokarcolokra, a dokkokra (na nem a Rejto felekre, hanem yacht es oriasi luxushajo kikotokre). Empire State premier plan, melletunk pedig egy muzeumma alakitott replogep-hordozo, tetejen egy concorde-dal es egy blackbirddel (benne meg az Atlantis ursikloval, aminek megtekintese meg varat magara).

Szombaton ezen kivul vasarolgattam: elsore problemasnak talalt emberi aru helyet talalni Manhattanben. Massziv google search utan megkerdeztem a portasokat, akik eligazitottak a 24/7 gyogyszertar fele. Bar elsore furcsalltam, tenyleg mukodott: a patika legalabb fele kb supermarket volt. Felfedeztem ezen kivul egy kis nemzetkozi gourmet boltot is: gorogok altal futtatott, elsore lepattantnak tuno, de millio fele fuszerrel (pl pirospaprika!), specko sajttokkal, olivabogyokkal, savanyusaggal vannak ellatva. Visszatero vendeg leszek. Talaltam meg egy bolhapiacot, meg egy eldugott zoldsegest is, mindezeket a kornyeken. Ehenhalni nem fogok tehat :)

Miutan elrendeztem a fentieket, kis ismerkedesre indultam: Time Sq, nappal, gyalog; Central Park. A Cental Park sem semmi, oriasi, es nagyon stilusosan van megcsinalva. Sportpalyak, eldugott lugasok, jatszoterek, hidacskak, sziklak, 4 savos gyalogos-biciklis-lovasszeker utak. Es meg a tizedet se lattam.

Meg is eheztem, szomjaztam: a Lonely Planet (koszonom kedves barataimnak, fantasztikus segitseg) eligazitott egy helyi alja kocsma fele. Szombat du. 4-kor tele volt a helyi alkeszekkel a varos kozepen, kedvemre valo. Finom sorok (ale-ek is!!!), roszaszin belseju, tokeletesen egyszeru hamburger, nyam. Mogottem az tozsvendegek szurrealis beszlegetest folyattak, amit egy oran keresztul halgattam, mikozben meccsnezest tettettem: ez egyik noi hangu, 180 centis 50 kilos seggig ero haju pasit uldozte valami eletfogytos (szokott) gyilkos, valami kutyas ugy miatt, de vegul kenytelen lesz bocsanatot kerni. Mert o fegyvert nem hord, marmint automatat. Es hasonlok, szakadtam. Ugy tunik, mindenki mindenkit ismert: remelem nekem is sikerul majd betagozodnom a helyi szocialis eletbe :)

A delutan hatralevo reszeben ismerkedtem a haztartasi eszkozok mukodesevel, kiszedtem a borszagot a ruhaim tobbsegebol es elpakoltam a taskaim es az azokbol kiszort cuccokat. Az idoeltolodas miatt koran el is faradtam, slussz.

Estenkent (meg persze nappal is, csak kevesbe feltuno) erdekes meg, hogy a mellettem levo ket, hasonloan magas haz par szaz (minimum) lakasaba siman belatni, es viszont. Mindig a jobaratok jelenetei jutnak eszembe, amikor tavcsovel figyeltek a fura mesztelen pasit (vagy forditva?). Lehet veszek egy tavcsovet :)

Szinten egyebkent: nincs olyan meleg, kb 25-30 fok lehetett a hetvegen, de fullaszto volt a magas paratartalom miatt. Szerencsere a lakasban konnyen szabalyozhato a homerseklet.

Vasarnap is volt nap. Elmentem elsokent a B+H photoba bevasarolni. Eddig csak az egyik legnagyobb internetes aruhaznak ismertem, de kiderult, hogy itt van az egyetlen es eredeti boltjuk tolem ket utcanyira. A hely maga is oriasi, mind meretben, mind szakertelemben, mind stilusban: helyi zsidok csinaljak, kipak, pajeszok dogivel. Amit kivalasztasz a vegelen pultok egyikenel, a teton, dobozban megy a masik vegtelen pultokhoz, a penztarakhoz. Sikerult is venni egy-ket kiegeszitot a gepemhez, raadasul szinte bagoert.

Utana seta: Empire State building, Grand Central station kivulrol, Chrysler building. De csak lazan, lesz meg ido megnezni. Megismerkedtem viszont tuzetesebben az isteni 99c-es pizzaszeletekkel. Sajnos a nadragom is, a kelletenel jobban. Ezzel meg fogok szivni, a mosogep sokat nem segitett. 

Hazafele meg vasarolgattam a hutom szamara: egy kapualjban talaltam egy fel tesconyi diszkontot. Angolul nem nagyon beszeltek az ombrek, es eleg spartai volt, de megfelelt az arszinvonalat illeto igenyeimnek. Volt hangulata, na :)

Delutan-este kenytelen voltam vasalni, osszeszedni a dolgaim a melora. Termeszetesen miert is mukodne a vagyonokert vett konnektor atalakitom (tegyuk hozza, elotte eroszakot alkalmaztam rajta, de valoszinuleg persze nincs osszefugges, es remeljuk erre jutnak - azaz nem jonnek ra - a szakik is, amikor visszaviszem). Mar rendeltem is egy masikat, de igy nem sikerult egyelore hasznalnom a frissen kapott csoda inggozolo-vasalo-kefe szerszamom, amitol egyebkent kissebb csodat varok. 

Este pedig NFL ment a nagykepernyon, olle. Hamar faradok meg mindig.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nyctrip12.blog.hu/api/trackback/id/tr454767750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása